Πίστη, ο προάγγελος της επιτυχίας

Η πίστη είναι μια από τις πιο παρεξηγημένες λέξεις του λεξιλογίου μας και δεν την εκμεταλλευόμαστε όσο και όπως θα έπρεπε. Η πίστη είναι μια από τις πιο σημαντικές δονήσεις στο σύμπαν μαζί με την ανιδιοτελή αγάπη.

Ότι και να κάνεις στη ζωή σου, δεν μπορείς με τίποτα να ξεφύγεις από τα πιστεύω σου, τις πεποιθήσεις σου. Μπορείς, όμως, να αλλάξεις τα πιστεύω σου! Δεν υπάρχουν σωστά και λάθος πιστεύω. Ότι πιστεύεις αυτό ζεις, τόσο απλά. Αν, σε πρώτη φάση, δεν συμφωνείς με αυτό σκέψου κάτι που συμβαίνει γύρω σου και δεν το πιστεύεις! Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στον πλανήτη 7.000.000.000 πραγματικότητες γιατί όλοι μας έχουμε διαφορετικά πιστεύω.

Πιστεύεις στιγμιαία ότι έχασες τα κλειδιά σου και, ως δια μαγείας, έχουν εξαφανιστεί από το οπτικό πεδίο σου. Μετά λες, δεν μπορεί κάπου εδώ θα είναι, και εμφανίζονται. Θαύμα!

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την επιτυχία, την υλοποίηση δηλαδή του οράματος σου; Ετοιμάσου να διαβάσεις μια από τις πιο σημαντικές φράσεις που έχω γράψει ποτέ:

Το τι πιστεύεις δεν εξαρτάται από τις εξωτερικές συνθήκες αλλά μόνο από εσένα!

Για παράδειγμα, έχεις βάλει στόχο να πας στο Φεγγάρι. Αν θες το πιστεύεις, αν θες δεν το πιστεύεις. Το πόσο έχει προοδεύσει η τεχνολογία, τι γνώμη έχουν οι φίλοι σου δεν έχει καμία σημασία.

Ο ορισμός της πίστης είναι να βλέπεις κάτι που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα, κάτι που “δεν υπάρχει”. Η πίστη είναι “τυφλή”, δεν επιβεβαιώνεται με μαθηματικούς τύπους ούτε στα εργαστήρια.

Θα μου πεις τώρα, “δηλαδή μου ζητάς να ξεκινήσω να υλοποιώ τη ζωή, την επιχείρηση, την οικογένεια που οραματίζομαι απλά πιστεύοντας το;”. Ακριβώς!

Ο λόγος που βλέπεις το αεροπλάνο είναι επειδή οι αδερφοί Ράιτ το “έβλεπαν” πριν το δουν

  • Για αυτούς που πιστεύουν, καμιά απόδειξη δεν είναι απαραίτητη. Για αυτούς που δεν πιστεύουν, καμιά απόδειξη δεν είναι δυνατή – Stuart Chase
  • Το να μην μπορείς να πιστέψεις είναι ένα είδος αναπηρίας – Γιάννης Τσαρούχης
  • Πίστη είναι να ξεκινάς ανεβαίνοντας το πρώτο σκαλοπάτι, χωρίς να βλέπεις ολόκληρη τη σκάλα – Martin Luther King Jr.
  • Ο πιο σημαντικός παράγοντας στην επίτευξη κάποιου στόχου είναι η πίστη – William James

Τώρα που γνωρίζεις ότι δεν υπάρχουν σωστά και λάθος πιστεύω μπορείς να αρχίσεις να αναθεωρείς τα πιστεύω που δεν σε εξυπηρετούν. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι αυτό τον καιρό δεν εργάζεσαι:

ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ: Υπάρχει κρίση, η ανεργία είναι 30%, είναι δύσκολο να βρω δουλειά.

ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΟΥ ΣΕ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ: Τόσες εταιρίες υπάρχουν, τόσες νέες εταιρίες ξεκινούν κάθε μέρα που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, είναι εύκολο να βρω δουλειά.

Αναρωτήσου λοιπόν “γιατί πιστεύω ότι δεν μπορώ να έχω αυτό που θέλω;”. Κάνε δύο στήλες στο σημειωματάριο σου. Αριστερά κατέγραψε όλα τα πιστεύω που σε κρατούν πίσω. Στη δεξιά στήλη αντικατέστησε τα πιστεύω με αυτά που σε εξυπηρετούν.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩΘΕΤΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ
Δεν έχω χρήματα για διαφήμιση και δεν μπορώ να βρω νέους πελάτεςΜε την επιμονή μου ή θα βρω χρήματα για διαφήμιση ή θα βρω άλλο τρόπο να προσεγγίσω νέους πελάτες