Συνήθειες, το προσωπικό σου software

Θυμάσαι το βίντεο που μιλούσα για τη θετική σκέψη; Τι είπα στην ουσία;

Θετική σκέψη > Θετικές πράξεις > θετικά αποτελέσματα

Ακούγεται εύκολο αλλά αν προσπάθησες να το υλοποιήσεις θα παρατήρησες ότι στην πράξη δεν είναι και τόσο εύκολο. Θα παρατήρησες ότι καθημερινά οι περισσότερες σκέψεις σου δεν είναι αυτές που θες και σε εξυπηρετούν αλλά οι πιο συνήθεις!

Με λίγα λόγια, ναι μεν ισχύει ότι η ποιότητα της ζωής σου εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεων σου αλλά στην ουσία είναι η ποιότητα της ζωής σου εξαρτάται από την ποιότητα των συνηθειών σου!

Οι συνήθειες είναι το προσωπικό σου software και ορίζουν την καθημερινότητα σου και, κατά συνέπεια, το μέλλον σου.

Αναρωτήσου λοιπόν, οι συνήθειες σου σε πηγαίνουν εκεί που επιθυμείς όσον αφορά την υγεία σου, την προσωπική σου ζωή, τα οικονομικά σου κλπ. Αν όχι, πότε θέλεις να ξεκινήσεις να αλλάζεις;

 1. Από τα γενέθλια μου και μετά
 2. Αύριο πρωί, πρωί
 3. Να βάλω ένα πλυντήριο πρώτα και μετά
 4. ΤΩΡΑ

Πως αλλάζω συνήθειες;

Όπως και με κάθε άλλη αλλαγή, έτσι και με τις συνήθειες θες ενέργεια. Η ενέργεια είναι ισχύς επί το χρόνο. Για να αλλάξεις μια επίμονη συνήθεια έχεις ουσιαστικά 2 επιλογές:

 1. Πολύ χρόνο. Για παράδειγμα αν αντιμετωπίζεις οικονομικά προβλήματα θα παρατηρήσεις ότι μια συνήθεια σου είναι να έχεις χαμηλή εκτίμηση για οτιδήποτε. Ένας τρόπος να αλλάξει αυτό είναι συνεχείς σκέψεις ευγνωμοσύνης για την αφθονία που υπάρχει γύρω σου. Για παράδειγμα, αντί να πεις “δεν έχω αυτοκίνητο και πρέπει να πάρω το μετρό” μπορείς να πεις “κοίτα τι έχει φτιαχτεί για να μπορώ να πηγαίνω από το Σύνταγμα στο Ελληνικό. Επιστήμονες, εργάτες, μηχανήματα…”
 2. Μεγάλη ισχύ. Για παράδειγμα, τα λόγια του γιατρού “ή κόβεις το κάπνισμα τώρα ή δεν σε βλέπω καλά…” έχουν ισχύ, δεν χρειάζεται να στο πει 10 φορές την ημέρα για ένα μήνα για να αλλάξεις.

“Κατέβασε” το τελευταίο update του εαυτού σου

Αξίζεις και μπορείς να είσαι και να έχεις ότι, μα ότι, επιθυμείς. Ξεκίνα σήμερα να το κάνεις πράξη αλλάζοντας μια-μια τις συνήθειες που σε κρατούν πίσω. Πάρε το σημειωματάριο σου (που είμαι βέβαιος ότι χρησιμοποιείς καθημερινά) και:

 1. χώρισε τη σελίδα σε 2 στήλες
 2. γράψε αριστερά 12 συνήθειες που πιστεύεις ότι δεν σε εξυπηρετούν π.χ. τρώω γλυκά κάθε μέρα
 3. βάλε τις συνήθειες αυτές με σειρά προτεραιότητας.
 4. γράψε δεξιά τη νέα συνήθεια που θα “εγκαταστήσεις” στο μυαλό σου π.χ. θα κάνω χαλαρό περπάτημα για 30 λεπτά κάθε μέρα
 5. ξεκίνα σήμερα να αλλάζεις μια-μια αφιερώνοντας 1 μήνα σε κάθε συνήθεια.

Πίστεψε με, σε 1 χρόνο από τώρα θα σου αρέσεις πολύ, μα πάρα πολύ!