inspresso DIET

Ξεκίνα κάθε μέρα με έμπνευση & αυτοπεποίθηση!

Μπορεί η νηστεία να μην τηρείται όσο παλαιότερα αλλά φέτος έχω ετοιμάσει μια νηστεία που σίγουρα θέλεις να ακολουθήσεις.

Για τις επόμενες 40 μέρες, με το #inspressoDIET θα αποβάλουμε 40 σκέψεις και πράξεις που δεν μας εξυπηρετούν! Έτσι θα χτίσεις ακόμα μεγαλύτερη ορμή προς το όραμα σου.

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι τους λείπει κάτι ακόμα για να έχουν την ευτυχία και επιτυχία που επιθυμούν, και αγνοούν ότι αυτό που θα βοηθήσει περισσότερο είναι να πετάξουν από τις “αποσκευές” τους όσα δεν τους εξυπηρετούν.

Θέλεις να πετάξει ακόμα πιο ψηλά ο χαρταετός της ζωής σου; Παίξε 100% στο inspresso DIET!

#1 “δεν αλλάζει ο άνθρωπος”

Σκέψου πόσο παράλογη είναι η παραπάνω αντίληψη και πόσο σε μπλοκάρει αν την αποδεχθείς… Μόνο όσο διαβάζεις το σημερινό inspressaki έχουν πεθάνει εκατομμύρια κύτταρα στο σώμα σου και έχουν γεννηθεί νέα. Όχι απλά αλλάζουμε, αλλάζουμε κάθε κλάσμα του δευτερολέπτου. Κάθε σκέψη και κάθε εμπειρία μας αλλάζει!

#2 “δεν αξίζω αυτό που επιθυμώ”

Πως είναι το παιχνίδι με τη μαργαρίτα “μ’ αγαπά… δεν μ’ αγαπά…”, αντίστοιχα υπάρχει η μάχη στο μυαλό “αξίζω… δεν αξίζω…”. Για τους περισσότερους κερδίζει η δεύτερη σκέψη και ο λόγος είναι πολύ απλός…

Το μυαλό παράγει αρνητικές σκέψεις αυθαίρετα ενώ τις θετικές πρέπει να τις παράγεις εσύ συνειδητά! Δεν είναι τυχαίο ότι από το πρώτο inspresso (1/1/2015) μέχρι σήμερα κλείνω με τα ίδια λόγια “αξίζεις ό,τι επιθυμείς και όλοι μας αξίζουμε τον καλύτερο σου εαυτό”. Ναι, αξίζεις να είσαι, να κάνεις και να έχεις όλα όσα επιθυμείς και μάλιστα δεν υπάρχει καλύτερη “δουλειά” από το να διεκδικείς ακριβώς αυτό.

Να θυμάσαι, πρώτα θα πείσεις τον εαυτό σου ότι αξίζεις περισσότερα και μετά θα έχεις περισσότερα!

#3 “δεν μπορώ αυτό που επιθυμώ”

Όσοι έχουν παρακολουθήσει το inspresso 100%, θα περίμεναν ότι αυτή την αρνητική σκέψη. Μόλις πείσεις τον εαυτό σου ότι αξίζεις αυτό που επιθυμείς, το επόμενο εμπόδιο που πέφτεις είναι το “δεν μπορώ”.

Θα μπορούσα να γράψω τόμους με ιστορίες που τα αδύνατα έγιναν δυνατά αλλά ας γυρίσουμε πίσω στις αρχές του 20ου αιώνα για να δούμε μια από τις πιο κλασσικές. Όταν όλη η ανθρωπότητα έλεγε “δεν μπορεί να πετάξει ο άνθρωπος“, οι αδερφοί Ράιτ έλεγαν “δεν μπορούμε… ακόμα“. Αυτή είναι η μαγική λέξη που ξεκλειδώνει το σεντούκι με τις άπειρες δυνατότητες μας.

Η αλήθεια είναι ότι δεν το έλεγαν με λόγια αλλά το έδειχναν με τις πράξεις τους. Κάθε φορά που κάνεις κάτι για το όραμα σου, όσο μικρό κι αν είναι, αυξάνεις την πίστη στον εαυτό σου μέχρι που κάποια στιγμή θα πεις “μπορώ!

#4 “δεν έχω χρόνο”

Πριν από μήνες, κάποιος είχε διαγράψει τον εαυτό του από το inspresso DAILY και είχε συμπληρώσει για αιτιολογία “δεν έχω χρόνο”. Όποιος δυσκολεύεται να βρει το 1 από τα 1440 λεπτά της ημέρας για τον εαυτό του (τόσο χρειάζεται για το inspresso DAILY), τότε θα δυσκολεύεται να βρει και το δρόμο για οποιαδήποτε επιθυμία!

Από τους διαθέσιμους πόρους που έχει ο καθένας μας στη ζωή του, ο χρόνος είναι ο πιο δύσκολος να κατανοηθεί, να εκτιμηθεί και να διαχειριστεί.

Είτε είσαι Έλληνας είτε όχι, είτε είσαι πλούσιος είτε όχι, είτε έχεις σπουδάσει είτε όχι έχεις 24 ώρες την ημέρα στη διάθεση σου.

Άρα η πεποίθηση “δεν έχω χρόνο” στην ουσία μεταφράζεται ως “δεν διαχειρίζομαι σωστά το χρόνο μου” ή αλλιώς “επιτρέπω σε δραστηριότητες χαμηλής αξίας να γεμίσουν τη μέρα μου”.

Σε ένα από τα ταξίδια μου πριν κάποια χρόνια γνώρισα μια γυναίκα που μόλις είχε χωρίσει με τρίδυμα 6 μηνών να ξεκινά την επιχείρηση της και να μην αισθάνεται καμία έλλειψη χρόνου γιατί ήταν απόλυτα αφοσιωμένη στην ουσία!

#5 “δεν ξέρω…”

Αυτή η σκέψη πραγματικά “παγώνει” πολλούς. Ο λόγος είναι απλός, βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο, όπως έλεγαν οι παλιοί.

Η γνώση ενδέχεται να σου λείπει μόνο όταν αποφασίσεις να υλοποιήσεις μια επιθυμία. Ακόμα και τότε όμως δεν είναι απαραίτητο να έχεις εσύ τη γνώση. Ένα απλό παράδειγμα είναι αν αποφασίσεις να πας οδικώς από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη δεν χρειάζεται να ξέρεις πως να φτιάξεις ένα αξιόπιστο αυτοκίνητο, μόνο να το οδηγάς.

Κάποια στιγμή προσπάθησαν να εκθέσουν τον Χένρυ Φορντ ότι έχει ελάχιστες γνώσεις γύρω από το αυτοκίνητο και συνεπώς είναι εντελώς ανίκανος να ηγηθεί της αυτοκινητοβιομηχανίας του. Ο Φορντ απάντησε “γιατί να γεμίσω το κεφάλι μου με όλες αυτές τις γνώσεις, έχω ένα πάνελ στο γραφείο μου και το κάθε κουμπί καλεί τον καλύτερο επιστήμονα για το κάθε κομμάτι της παραγωγής”.

#6 “δεν έχω τα χρήματα”

Από τις πιο “πονεμένες” και παρεξηγημένες ιστορίες της ανθρωπότητας (από τότε που ξεκίνησαν τα χρήματα βέβαια)…

Η αλήθεια είναι ότι όπου και να γυρίσεις την προσοχή σου θα ακούσεις:

  • θέλω να τρώω πιο υγιεινά αλλά δεν έχω τα χρήματα
  • θέλω να ξεκινήσω τη δική μου εταιρία αλλά δεν έχω τα χρήματα
  • θέλω να πάω ταξίδι με την οικογένεια μου αλλά (ναι καλά το μάντεψες) δεν έχω τα χρήματα

… και πριν μου απαντήσεις “μα Άγγελε, να σου δώσω τους κωδικούς να δεις ότι οι λογαριασμοί μου έχουν 0€” να σου θυμίσω ότι στο inspresso DIET δεν εξετάζουμε την ειλικρίνεια σου αλλά αν σε εξυπηρετούν οι συγκεκριμένες σκέψεις!

Όπως και με το χρόνο, έτσι και τα χρήματα είναι θέμα ικανότητας της διαχείρισης.

Ας κάνουμε λοιπόν το τεστ, θέλεις να σου δώσω τους αριθμούς του Τζόκερ;

Κάτι μου λέει ότι απάντησες “ΝΑΙ”!

Τώρα να σου πω ότι, αποδεδειγμένα, το 85% όσων κερδίζουν μεγάλα ποσά μετά από 5 χρόνια είναι φτωχότεροι και πιο δυστυχισμένοι από ότι πριν κερδίσουν.

Τώρα θα επαναλάβω την ερώτηση, θέλεις να σου δώσω τους αριθμούς του Τζόκερ;

Θέλω να πιστεύω ότι απάντησες “ΟΧΙ”!

Η διαφορά είναι στη διαχείριση των χρημάτων. Όπως κάποιος ξέρει να φτιάχνει εξαιρετικό μουσακά, έτσι κάποιος άλλος έχει εξαιρετική ικανότητα να διαχειρίζεται τα χρήματα. Και, όπως οι ζογκλέρ προσθέτουν μπάλες όσο καλύτεροι γίνονται, έτσι και εσύ θα βλέπεις την περιουσία σου να μεγαλώνει όσο βελτιώνεις τη διαχείριση της!

Τέλος, να σου δώσω και την απάντηση για τα 3 παραδείγματα που ανέφερα στην αρχή, πάντα βρίσκεις τα χρήματα για κάτι που πραγματικά επιθυμείς και δεσμεύεσαι να υλοποιήσεις! Ο πραγματικός πλούτος βρίσκεται στο μυαλό και την καρδιά και περιμένει να τον εξωτερικεύσεις…

#7 “φοβάμαι…”

Ο “φόβος” είναι μια από τις πιο ισχυρές (συναισθηματικά) λέξεις. Επίσης, δεν έχει καμία σημασία ποια σκέψη τον προκαλεί αλλά πόσο ισχυρό είναι το συναισθηματικό σου φρούριο.

Στην παραπάνω φράση κρύβεται η λύση που θα σε απελευθερώσει από οποιοδήποτε φόβο!

Δεν έγραψα “ποιο γεγονός τον προκαλεί” αλλά “ποια σκέψη τον προκαλεί”. Για παράδειγμα:

  • υπάρχουν άνθρωποι που όταν πλησιάσουν ένα λιοντάρι νιώθουν αγάπη, όχι φόβο
  • υπάρχουν άνθρωποι που όταν ετοιμάζονται να κάνουν ελεύθερη πτώση από τα 4 χιλιόμετρα νιώθουν ενθουσιασμό, όχι φόβο

Όλο το “παιχνίδι” γίνεται στο μυαλό. Μόλις το αποδεχτείς, ξέρεις ότι είναι στο χέρι σου να νικήσεις οποιοδήποτε φόβο!

Και πάλι, θέλεις να προσέξεις τις λέξεις που χρησιμοποίησα. Έγραψα “να νικήσεις οποιοδήποτε φόβο” και όχι “να αποβάλεις οποιοδήποτε φόβο”.

Όταν νιώθεις φόβο, υπάρχουν 2 τρόποι να προχωρήσεις:

  • νιώθοντας θάρρος μεγαλύτερο από το φόβο
  • αλλάζοντας τις σκέψεις που προκαλούν το φόβο

Δεν έχει σημασία ποιον από τους 2 τρόπους θα διαλέξεις σημασία έχει να προχωρήσεις.

Είσαι μέσα;

Τέλεια, φέρε στο μυαλό σου το μεγαλύτερο σου φόβο. Ανέβα μαζί του στα 39 χιλιόμετρα (σχεδόν όσο ένας μαραθώνιος) πάνω από την επιφάνεια της Γης όπως ο Felix Baumgartner. Κοίτα κάτω, αυτό που βλέπεις δεν είναι η Γη, είναι το όραμα σου, ο προορισμός σου. Μπορείς να κάνεις το άλμα και να αφήσεις το φόβο πίσω σου για πάντα!

Βάλε τον εαυτό σου στη στολή του Felix και δες το βίντεο…

#8 “είμαι μπερδεμένος”

Φυσικά και είσαι μπερδεμένος. Μα, με τόσα διαφορετικά ερεθίσματα, το περίεργο θα ήταν να μην είσαι μπερδεμένος. Ήχοι, φωτάκια, ειδοποιήσεις, μηνύματα, ειδήσεις, σειρές, φωτογραφίες, βιντεάκια…

Η ερώτηση είναι, πόσα από αυτά τα ερεθίσματα σχετίζονται με την ευτυχία και την επιτυχία που επιθυμείς;

“Μα Άγγελε, όλοι βλέπουν αυτή τη σειρά, όλοι λαμβάνουν ειδοποιήσεις”.

Εδώ είναι που πρέπει να διαλέξεις, αν θα κάνεις αυτό που κάνουν και οι άλλοι ή αν θα κάνεις αυτό που πραγματικά λαχταράς. Όπως έλεγε ο Zig Ziglar “έχει πολύ χώρο εδώ στην κορυφή“!

Να θυμάσαι ότι οι πετυχημένοι άνθρωποι δεν πέτυχαν γιατί κατάφεραν να ξεμπερδέψουν τα 1821 μικροπράγματα στο πρόγραμμα τους, απλά τα διέγραψαν από το πρόγραμμα τους!

#9 “μπορώ να κάνω πολλά ταυτόχρονα”

Μια Ρώσικη παροιμία λέει “‘όποιος κυνηγάει δύο λαγούς δεν πιάνει κανένα“.

Φυσικά, οι περισσότεροι δεν κυνηγούν δύο λαγούς… Κυνηγούν 200 και μετά αναρωτιούνται γιατί δεν τους πιάνουν!

Αναφέρομαι προφανώς στο, διάσημο πλέον, multitasking. Το ήξερες ότι η λέξη αυτή “γεννήθηκε” στη δεκαετία του 1960 και αφορούσε τους υπολογιστές και όχι τους ανθρώπους;

Όπως πάντα, θέλω να εστιάσουμε στη ουσία η οποία είναι ότι το multitasking είναι μια ψευδαίσθηση:

  • νομίζεις ότι μπορείς να οδηγάς καλά και να μιλάς στο κινητό
  • νομίζεις ότι μπορείς να παρακολουθείς αποτελεσματικά το inspresso webinar και να τσεκάρεις τι φωτογραφίες έχουν ανεβάσει οι φίλοι σου
  • νομίζεις…

Πρόσεξες τις λέξεις που υπογράμμισα; Για τους περισσότερους, οι λέξεις αυτές δεν σημαίνουν τίποτα. Για παράδειγμα, “μα Άγγελε κοίτα γύρω σου, όλοι μπορούν να οδηγούν και να μιλούν στο κινητό”. Ναι αλλά όπως δείχνουν και οι αριθμοί από τα τροχαία ατυχήματα, δεν μπορούν αρκετά καλά!

Σου έχω ετοιμάσει ένα απλό παιχνίδι που θα σου δείξει πόσο καλά μπορείς να κάνεις multitasking. Θα χρειαστείς ένα χρονόμετρο (αν δεν έχει το κινητό ή ο υπολογιστής σου χρησιμοποίησε αυτό). Χρονομέτρησε τον εαυτό σου στις εξής ασκήσεις:
1) Μέτρα από το 1-10
2) Πες την αλφάβητο από το Α-Κ (10 γράμματα)

Πρόσθεσε τους χρόνους από τις 2 πρώτες ασκήσεις
3) Τώρα μέτρησε συνδυαστικά, δηλαδή Α1, Β2, Γ3 κλπ.

Σύγκρινε το χρόνο του πρώτου σετ με αυτό της άσκησης 3.

Όσο πιο ισχυρή γίνεται η προσοχή σου, τόσο πιο εύκολα θα σου φαίνονται όλα στη ζωή σου!

#10 “περιμένω την κατάλληλη στιγμή”

Μιας και πιάσαμε τις παροιμίες, είπα να φτιάξω κι εγώ την πρώτη μου παροιμία (δεν έψαξα αν υπάρχει κάτι σχετικό, όποιος είναι γκουρού στις παροιμίες μπορεί να βοηθήσει).

Εύχομαι η παροιμία αυτή να “κολλήσει” στο μυαλό σου και να αντικαταστήσει τη σκέψη “περιμένω την κατάλληλη στιγμή”:
Αν δεν βλέπεις ράγες, μην περιμένεις να περάσει το τρένο!

Ο λόγος που δεν υπάρχει αυτή η περιβόητη “κατάλληλη στιγμή” είναι ότι ο κόσμος είναι μια μηχανή με άπειρα γρανάζια και μέχρι να τα αναλύσεις έχουν αλλάξει πάλι όλα…

Όπως λέει και ένας μέντορας μου “η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσεις ήταν χθες, η δεύτερη καλύτερη είναι τώρα“.

Το πρώτο σκέλος της παραπάνω φράσης δεν υπάρχει για να σε ρίξει, αλλά για να τονίσει αυτό που λέγαμε στη σκέψη #4 (δεν έχω χρόνο), ότι η ζωή δεν θα σε περιμένει ποτέ!

#11 “ψάχνω το πάθος μου”

Τα social media έχουν γεμίσει με γκουρού που σε παροτρύνουν “ακολούθησε το πάθος σου”, “βρες το πάθος σου”, “κάνε αυτό που σε γεμίζει” κι ενώ μπορείς να πεις ότι, σε ένα βαθμό, συμφωνώ μαζί τους, για τους περισσότερους αυτό εξελίσσεται σε μια τεράστια ΠΑΓΙΔΑ.

Ο λόγος είναι πολύ απλός, όσο εξελισσόμαστε οι επιθυμίες μας αλλάζουν.

Είμαι βέβαιος ότι δεν θέλεις τα ίδια πράγματα που ήθελες πριν από 20 χρόνια ή και πριν από 2 χρόνια.

Ξέρεις πως βρίσκεις το (κάθε) πάθος σου;

Με τον ίδιο τρόπο που “βρήκε” ο Μικελάντζελο τον Ντέιβιντ…

σμιλεύοντας τον (ακατέργαστο) εαυτό σου, μέρα με τη μέρα, σκέψη-σκέψη, πράξη-πράξη, εμπειρία-εμπειρία!

Υποσχέσου αυτή τη στιγμή στον εαυτό σου ότι το Μάρτιο θα παίξεις 100%!

#12 “νιώθω εγκλωβισμένος”

Οι επιστήμονες συνέχεια ανακαλύπτουν νέα πιο ισχυρά υλικά αλλά δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουν το υλικό με το οποίο είναι φτιαγμένα τα αόρατα κάγκελα που έχεις αυτή τη στιγμή γύρω σου.

Το υποσυνείδητο δεν έχει βούληση, θα δεχτεί απόλυτα αυτό στο οποίο θα εστιάσεις.

Ξέρω τι σκέφτεσαι αυτή τη στιγμή “αφού είναι έτσι, θα πω αυτό που θέλω και θα γίνει“. Έτσι είναι αλλά πρέπει να γνωρίζεις τη γλώσσα που μιλάει το υποσυνείδητο. Η γλώσσα αυτή είναι τα συναισθήματα.

Αν λοιπόν νιώθεις εγκλωβισμένος και λες “νιώθω ασταμάτητος” το αποτέλεσμα που θα πάρεις είναι εγκλωβισμένος.

Και τότε πως θα γίνει ο απεγκλωβισμός; Πως θα νιώθω ασταμάτητος;

Το κάθε συναίσθημα έχει μια συγκεκριμένη συχνότητα και όσο περισσότερο εστιάζεις σε αυτή τόσο πιο εύκολα συντονίζεσαι με αυτή!

Πόλεμος… Ειρήνη… Μίσος… Αγάπη… Εγκλωβισμένος… Ασταμάτητος…

Κάθε λέξη είναι μια συχνότητα και την ενεργοποιείς όταν εστιάσεις σε αυτή! Εσύ που θα επιλέξεις να εστιάσεις;

#13 “έχω δίκιο”

Έχει πολύ πλάκα να βλέπεις δύο ή περισσότερους ανθρώπους να διαφωνούν…

Αριστεροί, δεξιοί στη βουλή… Ολυμπιακοί, Παναθηναϊκοί στο ποδόσφαιρο… ΟΛΟΙ έχουν δίκιο!

Μα πως γίνεται αυτό;

Είναι πολύ απλό, όλοι έχουν δίκιο από τη δική τους οπτική γωνία!

Ίσως εδώ να έχεις αρχίσει να αναρωτιέσαι γιατί το “έχω δίκιο” είναι μια από τις σκέψεις που δεν σε εξυπηρετεί…

Όσο κρατάς με νύχια και με δόντια το δίκιο σου, δεν αντιλαμβάνεσαι ότι τίποτα δεν αλλάζει, και δεν θα αλλάξει για σένα! Για παράδειγμα:
– (έχω δίκιο) είμαι 20 κιλά υπέρβαρος
– (έχω δίκιο) δεν υπάρχουν καλές δουλειές
– (έχω δίκιο) η σχέση μου δεν πάει καθόλου καλά

Είναι κυριολεκτικά σαν να βάζεις για προορισμό στο GPS τη διεύθυνση που είσαι τώρα. Μάντεψε που θα σε οδηγήσει!

Οι πιο πετυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν κανένα πρόβλημα να έχουν άδικο στο 99% του χρόνου και να εστιάζουν πάντα στο όραμα τους… μέχρι που το υλοποιούν και τότε έχουν αυτοί δίκιο!

Στη βουλή του μυαλού σου υπάρχουν 2 κόμματα, το “ΤΩΡΑ” και το “ΟΡΑΜΑ”… Τι θα ψηφίσεις;

#14 “αυτός φταίει”

Δασκάλα: “Άγγελε γιατί μιλάς;”
Άγγελος: Ο Γιαννάκης μου μίλησε πρώτος”

Έχουμε εκπαιδευτεί από μικροί να ρίχνουμε το φταίξιμο όπου μπορούμε και συνεχίζουμε… ασταμάτητοι:
– Η επιχείρηση δεν βγάζει τα έξοδα της αλλά φταίει η κρίση
– Το ξέρω ότι ξανάρχισα το κάπνισμα αλλά φταίει το αφεντικό μου που με στρεσάρει
– Δεν νιώθω ασταμάτητος αλλά φταίει ο Άγγελος γιατί δεν έχει κάνει νέο σεμινάριο τελευταία

Ότι και να συμβαίνει γύρω σου, το συνειδητό μέρος του μυαλού σου θέλει να το εξηγήσει. Όταν ικανοποιείς το μυαλό με δικαιολογίες γιατί δεν έχεις αυτό που θες παύει να ψάχνει τρόπους για να υλοποιήσει αυτό που θες.

Δεν έχει σημασία ποιος φταίει αλλά ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη. Ποιος πιστεύεις είναι ο κατάλληλος να αναλάβει την ευθύνη για το όραμα σου;

#15 “δεν είναι λογικό”

Ο David Foster Wallace ξεκίνησε την ομιλία του στο Kenyon College με τα εξής λόγια:
Δύο νεαρά ψαράκια κολυμπούν και συναντούν ένα μεγαλύτερο το οποίο τους ρωτά “τι κάνετε παίδες, πως σας φαίνεται το νερό σήμερα;”. Τότε το ένα μικρό ψαράκι ρωτά το άλλο “τι είναι το νερό;”.

Επειδή το νερό είναι πανταχού παρών για το ψαράκι, δεν καταλαβαίνει ότι περικλείεται από αυτό. Το ίδιο ισχύει και με τις πεποιθήσεις μας.

Αυτό που θεωρείς λογικό είναι αυτό που επιβεβαιώνεται από μια ή περισσότερες πεποιθήσεις σου.

Μάντεψε όμως… Εσύ, εγώ και ο γείτονας έχουμε 3 διαφορετικά σετ πεποιθήσεων και με βάση αυτά κρίνουμε τι είναι λογικό και τι όχι.

Αν νιώθεις ότι ο στόχος σου είναι παράλογος ή μακρινός, το “πρόβλημα” δεν είναι ο στόχος σου αλλά οι πεποιθήσεις σου!

Δεν είναι τυχαίο ότι και στο inspresso ACADEMY και στο inspresso 100% ένα από τα πιο αγαπημένα τμήματα είναι αυτό της πεποιθοπλαστικής.

Για σκέψου τελικά τι είναι πιο λογικό, να δανείζεσαι μια ξεπερασμένη πεποίθηση που σε εξυπηρετεί ή να ζεις τη ζωή των ονείρων σου;

#16 “κάθε χρόνο και χειρότερα”

Η σημερινή αληθινή και συνάμα συγκινητική ιστορία είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα για τις άπειρες δυνάμεις που κοιμούνται μέσα μας και περιμένουν καρτερικά να τις ξυπνήσουμε…

Ξέρεις τον Άλφρεντ Νόμπελ; Σωστά μάντεψες, είναι ο ιδρυτής των Βραβείων Νόμπελ. Αυτό όμως που ενδεχομένως να μη γνωρίζεις είναι ότι στα χρόνια του ήταν γνωστός ως ο εφευρέτης της δυναμίτιδας.

Ο Άλφρεντ είχε έναν αδερφό, τον Λούντβιγκ, ο οποίος πέθανε το 1888. Πολλές εφημερίδες έκαναν λάθος και νόμισαν ότι πέθανε ο Άλφρεντ. Μάλιστα μια εφημερίδα είχε τίτλο “Ο έμπορος του θανάτου, πέθανε”!

Ο Άλφρεντ διάβασε κυριολεκτικά τη νεκρολογία του και ένιωσε τεράστια πίκρα και απογοήτευση. Αποφάσισε ότι θα επενδύσει το υπόλοιπο της ζωής του και όλη του την περιουσία για να κάνει όσο μεγαλύτερο καλό γίνεται και να γράψει μια καλύτερη (δεύτερη) νεκρολογία για τον εαυτό του.

Δεν έχει σημασία αν η σπίθα είναι ένα λάθος στην εφημερίδα, ένας χωρισμός, μια απόλυση ή απλά ένα inspressaki. Σημασία έχει ότι αξίζεις και μπορείς να χτίσεις μια ζωή που θα θαυμάζεις εσύ και όλοι γύρω σου.

#17 “αυτό δεν θα το συγχωρήσω ποτέ”

Επειδή συνηθίζουμε να κρίνουμε τα πάντα από τη δική μας οπτική γωνία, νομίζουμε ότι κάθε φορά που γίνεται κάτι που δεν μας εξυπηρετεί και φταίει κάποιος άλλος, η “σωστή” κίνηση είναι να μην τον συγχωρέσουμε για να εκφράσουμε έτσι τη δυσαρέσκεια μας. Το μόνο που μπορείς να κερδίσεις όσο δεν συγχωρείς είναι να ικανοποιείς το αχόρταγο “εγώ”.

Όπως λέει ο Don Miguel Ruiz, θέλεις αν συγχωρέσεις όσους σε έκαναν να πονέσεις ακόμα κι αν αυτό που έκαναν είναι ασυγχώρητο στο μυαλό σου. Συγχωρείς κάποιον όχι απαραίτητα γιατί το αξίζει, αλλά γιατί αγαπάς και εκτιμάς τόσο τον εαυτό σου που δεν επιτρέπεις να νιώθεις άσχημα.

Επειδή η συγχώρεση αποτελεί την αφετηρία για την ανύψωση της συνειδητότητας έχω μαστορέψει μια φράση που όσο περισσότερο τη χρησιμοποιεί, τόσο θα εξαργυρώνεις τη δύναμη της: “συγχωρώ ειλικρινά, απόλυτα και αμετάκλητα τον____________ για ___________“.

Δεν χρειάζεται να ψάξεις και πολύ, ξεκίνα τη συγχώρεση από τον εαυτό σου!

#18 “ανησυχώ”

Αν αφήσεις το μυαλό σου ελεύθερο, είναι ικανό να παράγει τρομοκρατικές ενέργειες… με το κιλό!

Όπως έχουμε πει, η πιο ισχυρή λειτουργία του μυαλού είναι η επιβίωση, οπότε θα μπορούσες να πεις ότι έχει γεννηθεί για να σε κάνει να ανησυχείς.

Όπως έλεγε ο Μαρκ Τουέιν “ανησύχησα για πολλά πράγματα στη ζωή μου, τα περισσότερα από τα οποία δεν συνέβησαν ποτέ”.

Εγώ προτιμώ να λέω ότι κάθε φορά που ανησυχείς χρησιμοποιείς τον ισχυρότερο υπολογιστή του κόσμου (το μυαλό σου) εναντίον σου!

Με άλλα λόγια όταν λες “ανησυχώ για την υγεία μου, το παιδί μου, την επιχείρηση μου”, ισχυροποιείς την υλοποίηση αυτού για το οποίο ανησυχείς.

Η λύση είναι πολύ απλή, αλλά θα χρειαστεί ενδεχομένως πειθαρχία και επιμονή από την πλευρά σου. Κάθε φορά που το μυαλό σου δίνει ένα λόγο να ανησυχήσεις, εσύ σκέφτεσαι “σ’ ευχαριστώ για την πληροφορία αλλά εγώ πιστεύω ότι…” και εκφράζεις την πίστη σου για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

#19 “μα είναι παράδοση”

Αν βρέθηκες στο inspresso RECHARGE θα θυμάσαι την ιστορία…

Η μαμά βάζει το ρολό στο ταψί, κόβει τη μια άκρη, κόβει και την άλλη και μετά το βάζει στο φούρνο.
Τότε η κόρη της, που παρακολουθεί με ενδιαφέρον κάθε της κίνηση, ρωτά “μαμά γιατί έκοψες τις δύο άκρες;“. “Τι να σου πω παιδί μου, πάντα έτσι έκανε και η γιαγιά σου. Κάτσε να την πάρουμε να μάθουμε.” απαντά η μητέρα της.

Με έντονη πλέον την περιέργεια, καλεί τη γιαγιά στο τηλέφωνο “μαμά γιατί έκοβες πάντα τις άκρες του ρολού πριν το βάλεις στο φούρνο;“. Και η γιαγιά απαντά “γιατί δεν χώραγε στο ταψί παιδί μου!“.

Πολλές συνήθειες και παραδόσεις διαιωνίζονται και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν γιατί…

Είναι πολύ απλό, το μυαλό μας πείθει ότι είναι ωραίες οι παραδόσεις γιατί δεν θέλει να τις αναλύσει. Τα πάντα στη φύση συμβαίνουν από το δρόμο της ελάχιστης αντίστασης, και το μυαλό είναι “μανούλα” στην τεμπελιά (αν το αφήσεις).

Εσύ τι θα προτιμήσεις, την παράδοση ή αυτό που σε εξυπηρετεί; Την παράδοση ή αυτό που σε φέρνει πιο κοντά στην ευτυχία και την επιτυχία που επιθυμείς;

#20 “δεν έχω λόγο να είμαι ευγνώμων”

Όποτε κάνεις αυτή τη σκέψη έχεις κόψει τον ομφάλιο λώρο με την ουσία της ζωής. Ο Earl Nightingale έλεγε, τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας δόθηκαν από την πρώτη στιγμή δωρεάν και γι’ αυτό τους δίνουμε τόσο μικρή αξία.

Για σκέψου, πότε είναι η τελευταία φορά που εξέφρασες ευγνωμοσύνη:
– για το οξυγόνο που αναπνέεις;
– για το πόσιμο νερό;
– για όσα είναι διαθέσιμα σε σένα από την εξέλιξη του ανθρώπου (τεχνολογία, υποδομές κλπ.);
– ακόμα και για μια επιθυμία, δηλαδή για κάτι που ΔΕΝ έχεις και σε ωθεί να γίνεις καλύτερος;

Όσο περισσότερο συντονίζεσαι με την “λαχταριστή” συχνότητα της ευγνωμοσύνης τόσο θα παρατηρείς τη ζωή σου να αλλάζει προς το καλύτερο.

Ξεκίνα κάθε σου μέρα εκφράζοντας (ειλικρινή) ευγνωμοσύνη και το βράδυ θα έχεις περισσότερα για τα οποία θα είσαι ευγνώμων!

Σκέψου τώρα 10 πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων…

Αν δυσκολευτείς να σκεφτείς 10, σκέψου 20!

#21 “θα είμαι ευτυχισμένος όταν…”

Κάποιος μπορεί να σκεφτεί “μα η ευτυχία είναι το α και το ω της ζωής, γιατί 21ο;”. Είναι απλό, ήθελα τα παρακάτω λόγια να σε βρουν όσο πιο έτοιμο γίνεται για να συντονιστείς μαζί τους.

ΠΡΟΣΕΞΕ, μόνο αυτή τη σκέψη να διορθώσεις, η ζωή σου θα είναι ΥΠΕΡΟΧΗ!

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παγίδα, τον πιο καταστροφικό μύθο του Δυτικού πολιτισμού…

Οι προειδοποιήσεις είναι παντού γύρω σου αλλά ας δούμε μερικά παραδείγματα:
– Τα τελευταία λόγια του Σαμ Γουόλτον, ιδρυτή των Walmart, της μεγαλύτερης εταιρίας στον κόσμο αυτή τη στιγμή, ήταν “τα έκανα θάλασσα
– Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έκανε τους πάντες να ξεκαρδίζονται στα γέλια, κέρδισε Όσκαρ, φήμη, χρήματα πέρα από κάθε φαντασία αλλά αποφάσισε να δώσει τέλος στη δυστυχία του αυτοκτονώντας

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο βιβλίο με όσα παραδείγματα γνωρίζω σαν αυτά παραπάνω. Φαντάσου πόσα ΔΕΝ γνωρίζω…

Όλα έχουν να κάνουν με αυτή τη σκέψη/παγίδα “θα είμαι ευτυχισμένος όταν…”

Όταν κάνεις αυτή τη σκέψη, αυτό που δεν αντιλαμβάνεσαι είναι ότι στην ουσία εννοείς “δεν θα είμαι ευτυχισμένος μέχρι να…”

Η ευτυχία δεν είναι το αποτέλεσμα της επίτευξης κάποιου στόχου, είναι η φυσική μας κατάσταση.

Τώρα μπορεί να σκεφτείς, “αν είναι έτσι, τι ρόλο παίζουν οι επιθυμίες και οι στόχοι”.

Ο σκοπός τους είναι να μας οδηγήσουν σε υψηλότερη συνειδητότητα όχι να μας κάνουν ευτυχισμένους.

Όπως ξέρεις, αν παρακολουθείς καιρό το inspresso, τα τελευταία 10 χρόνια έχω ψάξει πολύ, μέσα κι έξω, πάνω και κάτω, αριστερά και δεξιά. Κατέληξα λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος να ζεις είναι να χάνεσαι στην υλοποίηση ενός στόχου χωρίς να νιώθεις εξάρτηση από την υλοποίηση του.

Με άλλα λόγια, όταν είσαι ευτυχισμένος (σχεδόν) κάθε στιγμή της ζωής σου, η υλοποίηση της κάθε επιθυμίας είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα!

#22 “τι θα πει ο…”

Η πρόταση που ακολουθεί, είναι αλήθεια για το 99.999% του πληθυσμού της Γης. Η ζωή σου ΔΕΝ είναι ένα ριάλιτι.

Οι περισσότεροι χάνουν ώρες σκεπτόμενοι, τι θα πει ο ένας κι ο άλλος αν κάνουν αυτό που θέλουν.

Την ίδια ώρα οι άλλοι ξέρεις τι σκέφτονται; Τι θα πει ο ένας κι ο άλλος αν κάνουν αυτό που θέλουν. Πλάκα δεν έχει;

Επειδή περνάμε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μας σκεπτόμενοι από τη δική μας οπτική γωνία, νομίζουμε ότι είμαστε το κέντρο του Σύμπαντος

Όταν έκανα τα πρώτα inspresso κείμενα και βίντεο ήξερα ότι δεν ήμουν έτοιμος (από πλευράς ικανότητας) και ήξερα ότι οι περισσότεροι δεν ήταν έτοιμοι να τα καταναλώσουν (εξ’ αιτίας των χαμηλών συναισθημάτων τους) αλλά… δεν με ενδιέφερε αν θα με κακολογήσουν οι πολλοί αλλά πόσο θα βοηθηθούν οι λίγοι που θα τα εκτιμήσουν.

ΠΡΟΣΕΞΕ, η κοινωνία είναι γεμάτη με στενοχώρια, θυμό, ζήλια, γιατί δεν έχει την τόλμη να κάνει αυτό που επιθυμεί και προσπαθεί να σε τραβήξει κι εσένα κάτω!

Το ιδανικό σου όραμα δεν έχει μεγάλη διαφορά από ένα μωρό, χρειάζεται συνεχή φροντίδα και προστασία. Μόνο εσύ μπορείς να το βοηθήσεις να μεγαλώσει!

#23 “ξέρω εγώ”

Ο Μαρκ Τουέιν έλεγε “δεν κινδυνεύεις από αυτά που δεν ξέρεις αλλά από αυτά για τα οποία είσαι σίγουρος και δεν είναι έτσι“.

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν μια απλή πληροφορία, τη γενικεύουν και μετά δημιουργούν εσφαλμένες αντιλήψεις. Το μυαλό θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει τη ζόρικη διαδικασία της σκέψης! Το πιο απλό παράδειγμα είναι όσα βλέπεις στις ειδήσεις.

Για άλλη μια φορά, αυτό που σε εξυπηρετεί είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της μάζας…

Όταν τελείωσα το μεταπτυχιακό μου είπα “τέρμα η ακαδημαϊκή ζωή, τώρα μπαίνω στην παραγωγή“. Πόσο λάθος έκανα… Από τότε έχω λάβει γνώση όσο δεκάδες μεταπτυχιακά, όχι απαραίτητα σε ποσότητα όσο σε βάθος και αξία.

Ο “σοφός του χωριού” δεν είναι αυτός που τα ξέρει όλα αλλά αυτός που αναζητά συνέχεια μια καλύτερη έκδοση του εαυτού του!

#24 “δε χάθηκε ο κόσμος”

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που δεν έχουμε αυτό που θέλουμε είναι η μυωπία.

“Μα Άγγελε, εμένα η όραση μου είναι τέλεια”. ΟΚ, να δεχτώ ότι βλέπεις καλά μακριά, αλλά βλέπεις καλά μακριά στο χρόνο;

Οι σκέψεις και οι πράξεις του σήμερα σμιλεύουν την αυριανή έκδοση του εαυτού σου.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι περίπου το 95% των σκέψεων και των πράξεων σου επαναλαμβάνεται (συνήθειες). Αν δεν το έχεις κάνει ήδη θα παρατηρήσεις τον εαυτό σου να επαναλαμβάνει αυτόματα κάτι που δεν τον εξυπηρετεί. Όταν εστιάζεις στη μια φορά, το αντίκτυπο στο αποτέλεσμα φαίνεται μικρό αλλά όταν το δεις σε βάθος χρόνου… αλλάζει το πράγμα!

Για παράδειγμα, αν φας μια φέτα ψωμί παραπάνω από τις θερμίδες που καταναλώνεις σε μια μέρα, δε χάθηκε ο κόσμος. Αν το κάνεις αυτό κάθε μέρα για 5 χρόνια έχεις πάρει περίπου 12 κιλά!

Οι επαναλαμβανόμενες σκέψεις και πράξεις σμιλεύουν τη ζωή σου.

Το μυστικό είναι, όταν επιλέγεις συνήθειες να ρωτάς τον… ιδανικό σου εαυτό!

#25 “βλέπω το ποτήρι μισοάδειο”

Συνηθίζουμε να χωρίζουμε τους ανθρώπους σε απαισιόδοξους και αισιόδοξους.

Πιθανόν να νομίζεις αυτή τη στιγμή ότι ετοιμάζομαι να σου προτείνω να αντικαταστήσεις τη συγκεκριμένη αρνητική σκέψη με την εξίσου γνωστή “το ποτήρι είναι μισογεμάτο”.

Πολλοί νομίζουν αυτό για μένα, θα πουν “ο Άγγελος βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο“. Κι όμως, εγώ βλέπω εντελώς διαφορετικά τα πράγματα…

Ο τρόπος που σκέφτομαι και λειτουργώ έχει ως εξής:
– Δεν με ενδιαφέρει πόσο γεμάτο είναι το ποτήρι, με ενδιαφέρει να γεμίζω το ποτήρι! Με άλλα λόγια, εστιάζω στις καλύτερες δυνατές σκέψεις και πράξεις.
– Όσο πιο συχνά γίνεται, βλέπω το ποτήρι γεμάτο. Με άλλα λόγια, βλέπω τον εαυτό μου στον προορισμό όπως ακριβώς επιθυμώ (Happy Landing).

#26 “δεν θέλω…”

Μα Άγγελε πως είναι δυνατό το δεν θέλω να είναι αρνητική σκέψη; Αφού δεν σου είπα ακόμα τι δεν θέλω“.

Έχεις δίκιο αλλά σου θυμίζω ότι η ενέργεια ρέει εκεί που εστιάζεις. Όταν λες “δεν θέλω αυτό” που εστιάζεις;

Ακριβώς, στο “αυτό”.

Τα παραδείγματα είναι άπειρα:
– δεν θέλω άλλη μια αποτυχημένη σχέση… μάντεψε τι έρχεται!
– δεν θέλω να ζω στο χρέος… μάντεψε τι έρχεται!

Δεν είναι τυχαίο που ο 3ος Νόμος του inspresso λέει “ότι κι αν συμβεί, κρατώ τα μάτια μου στο στόχο”. Όσο περισσότερο εστιάζεις σε οτιδήποτε τόσο πιο ισχυρή γίνεται η έλξη ανάμεσα σας!

#27 “είμαι άτυχος”

Πολλοί νιώθουν ότι η τύχη τους παίζει άσχημα παιχνίδια. Και φυσικά, αφού έχουν χτίσει αυτή την πεποίθηση, αυτό ακριβώς αντιλαμβάνονται.

Τι είναι η τύχη;

Τύχη είναι κάτι που σε εξυπηρετεί και δεν μπορείς να αντιληφθείς πως ακριβώς συνέβη.
Αντίθετα, ατυχία είναι κάτι που δεν σε εξυπηρετεί και δεν μπορείς να αντιληφθείς πως ακριβώς συνέβη.

Όσο δύσκολο κι αν είναι να το χωνέψουμε, τίποτα απολύτως δεν συμβαίνει τυχαία σε όλο το Σύμπαν. Τα πάντα διέπονται από τους ίδιος Νόμους.

Πάμε όμως πίσω στη σκέψη “ατυχία” και γιατί δεν σε εξυπηρετεί. Γιατί όσο νιώθεις άτυχος, ουσιαστικά εστιάζεις σε γεγονότα που δεν σε εξυπηρετούν και μοιραία τα… σπονσοράρεις! Είναι σαν να παίζεις στοίχημα εναντίον σου…

Πίστεψε ότι έχεις τον έλεγχο της ζωής σου και θα τον έχεις!

#28 “δεν πρέπει…”

Όπως θα έχεις καταλάβει μέχρι τώρα, υπάρχουν πολλές σκέψεις που δεν σε εξυπηρετούν αλλά η συγκεκριμένη είναι τόσο καλά μεταμφιεσμένη που μπερδεύει τους περισσότερους.

Θα μου πεις, αν πω “δεν πρέπει να καπνίζεις” τι το αρνητικό έχει;

Είναι απλό, οι περισσότερες πράξεις μας δεν βασίζονται στη λογική αλλά στις συνήθειες μας. Γι’ αυτό το “πρέπει” δεν δουλεύει.

Αν το σκεφτείς, δεν “πρέπει” τίποτα:
– μπορείς να μην πληρώσεις τους φόρους
– μπορείς να τρως όσα γλυκά θέλεις
– μπορείς να μιλάς όσο άσχημα θέλεις στους φίλους σου

… απλά θα υποστείς τις συνέπειες.

Διαβάζοντας τα παραπάνω σου έρχεται η λέξη με την οποία θέλεις να αλλάξεις το “πρέπει”; Η λέξη είναι “θέλω”, “θέλω να…” (γιατί με εξυπηρετεί).

Επίσης, αυτό που κάνει τη διαφορά στο αποτέλεσμα είναι το κίνητρο. Όσο πιο ισχυρό το “γιατί” τόσο πιο εύκολο το “πως.

Για παράδειγμα το “δεν πρέπει να τρώω γλυκά γιατί θα παχύνω” γίνεται “θέλω να τρώω υγιεινά γιατί θα μπορώ να παίζω με τα παιδιά και τα εγγόνια μου“. Όπως είπαμε, πηγαίνεις εκεί που εστιάζεις, άρα επιλέγεις το κίνητρο που θέλεις και όχι αυτό που δεν θέλεις.

#29 “έχω μεγάλο πρόβλημα”

Ποιο είναι το… πρόβλημα με αυτή τη σκέψη;

Θα σε βοηθήσω να το δεις με ένα απλό παράδειγμα. Ας πούμε ότι το πρόβλημα σου είναι ένα κιβώτιο 20 κιλών που βρίσκεται στο πάτωμα και θέλεις (όχι πρέπει) να το τοποθετήσεις πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Αν παραπονεθείς, να βγεις για έναν περίπατο και γυρίσεις, αν διαβάσεις 5 διαφορετικά inspressakia θα αλλάξει το βάρος του κιβωτίου; Φυσικά ΟΧΙ!

Τα προβλήματα λοιπόν δεν χωρίζονται σε μικρά και μεγάλα. Η δική μας οπτική γωνία τα κάνει να φαίνονται μικρά ή μεγάλα.

Αν ένα πρόβλημα σου φαίνεται μεγάλο, σημαίνει ότι για να το λύσεις θα πρέπει να αλλάξεις εσύ!
– “Και πως το καταφέρνω αυτό;” Εστιάζεις μόνο στη λύση.
– “Και πως εστιάζω;” Κάνοντας σχετικές ερωτήσεις στον εαυτό μου.
– “Και πως παίρνω τις απαντήσεις;” Με τον αντίθετο τρόπο από αυτόν που προσπαθούν οι περισσότεροι (και δεν τα καταφέρνουν), χαλαρώνοντας.

Οι πιο πετυχημένοι ηγέτες στον κόσμο δεν διστάζουν να πουν ότι τις καλύτερες ιδέες τις κατέβασαν στις διακοπές, στα μπαρ και στο ντους!

Κάθε φορά που συναντάς ένα εμπόδιο στη ζωή σου, είναι μια ευκαιρία να ανέβεις επίπεδο συνειδητότητας.

#30 “είμαι κουρασμένος”

Είναι εντυπωσιακό πόσο έχουμε συνηθίσει να μειώνουμε τον εαυτό μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Θα καταλάβεις τις εννοώ όταν δεις το αγαπημένο μου παράδειγμα από το inspresso RECHARGE…

Ο 1ος Νόμος του inspresso λέει “τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να νιώθω καλά”. Μέσα σε αυτό ανήκει φυσικά και η ενέργεια που έχεις. Έχω γνωρίσει 20χρονους που από το πρωί νιώθουν ότι θέλουν να πέσουν για ύπνο και 80χρονους που γυρνούν τον κόσμο και ξεκινούν νέα εκπληκτικά έργα.

Αυτό που θέλεις να θυμάσαι είναι ότι η ενέργεια ρέει (και θα ρέει) όσο υπάρχει ενθουσιασμός. Όσο περισσότερο εστιάζεις στο ιδανικό σου όραμα τόσο πιο ασταμάτητος θα νιώθεις!

Φτιάξε τη ζωή σου έτσι ώστε το πρωί να θέλεις να πεταχτείς από το κρεββάτι γιατί τόσο λαχταριστό είναι αυτό που σε περιμένει!

#31 “σκέφτομαι θετικά”

Μάλλον δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάσεις κάτι “επαναστατικό” από μένα αλλά το ότι το “σκέφτομαι θετικά” είναι αρνητική σκέψη μάλλον δεν το περίμενες.

Παρατήρησε την παγίδα στην οποία πέφτουν οι περισσότεροι:
Πηγαίνουν όλα στραβά στη δουλειά αλλά σκέφτομαι θετικά“…

Η θετική σκέψη δεν ορίζεται από τα λόγια αλλά από το σημείο στο οποίο εστιάζεις.

Με άλλα λόγια όταν έχεις εστιάσει απόλυτα στο όραμα σου και δίνεις κάθε ανάσα, κάθε σκέψη και κάθε πράξη στην υλοποίηση του, δεν κάνεις τάιμ άουτ να πεις “α, ωραία, σκέφτομαι θετικά”.

Όταν σκέφτεσαι θετικά δεν συγκρίνεις, γιατί όταν συγκρίνεις συμπεριλαμβάνεις στην εικόνα αυτό που δεν θέλεις!

Θέλεις να ξέρεις αν όντως σκέφτεσαι θετικά ή όχι; Τσέκαρε τον δείκτη που έχεις μαζί σου από τότε που γεννήθηκες… τα συναισθήματα σου! Αυτά λένε πάντα την αλήθεια.

#32 “δεν θα ξέρει/δεν θα μπορεί;”

Το μεγαλύτερο κομμάτι της αυτοβελτίωσης προέρχεται από τις ΗΠΑ και προφανώς το ύφος της επικοινωνίας έχει προσαρμοστεί στον Αμερικάνικο τρόπο ζωής. Από εκεί ξεκίνησε η εικόνα του αυτοδημιούργητου, που ξεκίνησε από το 0 και κατάφερε να ανέβει στην κορυφή.

Για μισό λεπτό… Αυτός ο πανίσχυρος αυτοδημιούργητος τύπος, δεν είχε (δωρεάν) οξυγόνο; δεν είχε συνεργάτες ή υπαλλήλους; δεν είχε πελάτες; δεν είχε μέντορες, βιβλία και άλλα βοηθήματα;

Η σκέψη του αυτοδημιούργητου είναι εντελώς εσφαλμένη και υπάρχει μόνο για να ικανοποιήσει το “εγώ” όσων την ασπάζονται.

Πάμε τώρα στο κυρίως γεύμα… Η σημερινή σκέψη έχει να κάνει με το δισταγμό των περισσοτέρων να ζητήσουν βοήθεια.

Τίποτα στη φύση δεν είναι αυτοδημιούργητο:
– το πιο ισχυρό θηλαστικό είναι ανίκανο χωρίς το θήραμα του
– το πιο ανθεκτικό δέντρο είναι ανίκανο χωρίς τις ακτίνες του Ήλιου και λίγο νερό

Όταν υποθέτεις “δεν θα ξέρει” ή “δεν θα μπορεί” είναι η “έξοδος” που διάλεξε το μυαλό όταν προσπαθείς να αποφύγεις να ζητήσεις βοήθεια.

Η αλήθεια είναι ότι όλο το Σύμπαν έχει χτιστεί από ανιδιοτελή αγάπη. Ρώτα, ρώτα, ρώτα και θα εκπλαγείς με την πρόθεση και τη διάθεση για βοήθεια. Το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις σε κάποιον είναι να του δώσεις την ευκαιρία να νιώσει χρήσιμος!

#33 “δεν έχω φαντασία”

Είναι γεγονός ότι η φαντασία είναι ο λόγος που κυριολεκτικά δεν έχουν όρια οι ικανότητες του ανθρώπου. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί την 1η μέρα του inspresso ACADEMY.

Πολλοί όμως χρησιμοποιούν αυτή τη σκέψη και βάζουν… τρικλοποδιά στον εαυτό τους. Αυτό το ξέρω καλά γιατί ήμουν ένας από αυτούς. Τώρα όμως η φαντασία μου ξεχειλίζει. Θέλεις να σου πω πως τα κατάφερα;

Πριν από αυτό θα σου κάνω μια ερώτηση. Έχεις δει έστω ένα “περίεργο” όνειρο στη ζωή σου;
– ότι μένεις σε άλλο σπίτι
– ότι βρίσκεσαι σε άλλη χώρα
– ότι γνωρίζεις ένα άτομο που όμως δεν έχεις δει ποτέ στην πραγματικότητα

Τα παραπάνω απλά παραδείγματα αποδεικνύουν ότι έχεις φαντασία.

Άγγελε αυτό δεν μετράει, είναι στον ύπνο μου“.

Εδώ είναι το μυστικό. Όταν κοιμάσαι, κοιμάται μόνο το συνειδητό κομμάτι του μυαλού και το υποσυνείδητο κάνει… ΠΑΡΤΥ!

Όταν ξυπνάς, φοράς το “κουστούμι” των πεποιθήσεων σου και μια από αυτές λέει “δεν έχω φαντασία” και με αυτό τον τρόπο μπλοκάρεις τη δημιουργικότητα σου και άρα την ικανότητα σου να αγκαλιάσεις το όραμα σου.

Να θυμάσαι, ότι η φαντασία είναι σαν ένα όχημα 4×4 που πάει εκεί που το απλό όχημα της λογικής δεν μπορεί να φτάσει με τίποτα!

Τι λες πάμε μια βόλτα με το τζιπ στο όραμα σου;

#34 “η ιστορία επαναλαμβάνεται”

Τα πράγματα είναι πολύ απλά, το παρελθόν δεν ορίζει το μέλλον, οι σκέψεις και οι πράξεις που κάνεις αυτή τη στιγμή ορίζουν το μέλλον.

Ο λόγος που για τους περισσότερους “η ιστορία επαναλαμβάνεται” είναι γιατί επαναλαμβάνουν τις ίδιες σκέψεις και πράξεις.

Σου έχω όμως κάποια νέα… Αυτά που κάνεις μέχρι σήμερα σε έφτασαν ως εδώ, δεν μπορούν να σε πάνε παρακάτω (αλλιώς θα είχε συμβεί).

Φυσικά και θα νιώσεις άβολα, αλλά αν θέλεις πραγματικά να αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο θέλεις να κάνεις το άβολο… βολικό!

#35 “έτσι είναι η ζωή”

Τα βιβλία της Ελληνικής ιστορίας είναι γεμάτα με τη φράση “400 χρόνια σκλαβιάς”. Η αλήθεια είναι ότι τα γεγονότα είναι τόσο μακρινά που κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για… την αλήθεια!

Εδώ όμως δεν εστιάζουμε στην ιστορία και τα γεγονότα, αλλά στη ρίζα τους. Αυτό που δεν μας είπαν ποτέ στο σχολείο είναι ότι ο άνθρωπος, από τη φύση του, μπορεί να συνηθίσει οτιδήποτε, όσο αρνητικό ή θετικό κι αν είναι. Μετά από κάποιο διάστημα, μπορείς να είσαι στην πιο σκληρή φυλακή ή στον επίγειο παράδεισο και να μην σου κάνει καμία εντύπωση.

Κοίταξε κάθε κομμάτι της ζωής σου και κατέγραψε όλα όσα είπες πριν από χρόνια ότι δεν τα θέλεις, δεν τα αξίζεις, δεν σε εξυπηρετούν και τώρα λες “ΟΚ, έτσι είναι η ζωή”.

Όχι την άλλη εβδομάδα, όχι αύριο, σήμερα, ΤΩΡΑ! Ήρθε η ώρα να κάνεις τη δική σου επανάσταση. Ήρθε η ώρα να κοιτάξεις στα μάτια όλα όσα σε εμποδίζουν να υλοποιήσεις τη ζωή που πραγματικά επιθυμείς.

Πήγαινε με το μυαλό σου στο μέλλον και δες κάποιο φίλο να σε ρωτά “μα πως τα κατάφερες όλα αυτά;” κι εσύ να απαντάς “όλα άρχισαν να αλλάζουν από τις 25/3/2018 που πήρα την απόφαση“.

#36 “είμαι αποτυχημένος”

Ωραία λοιπόν, έκανες την επανάσταση σου, και έβαλες πλώρη για το νέο, το υπέροχο το λαχταριστό.

Υπάρχουν καλές πιθανότητες ο δρόμος να μην είναι στρωμένος με κόκκινο χαλί και η επόμενη λέξη μετά την επανάσταση να είναι η “αποτυχία”.

Προσοχή, ακολουθεί σημαντική ανακοίνωση: άλλο “απέτυχα” και άλλο “είμαι αποτυχημένος”. Το πρώτο είναι προσωρινό (και σχεδόν αναπόφευκτο όταν τολμάς τα όνειρα σου), ενώ το δεύτερο σε ορίζει σαν άτομο και προδιαγράφει το μέλλον σου.

Οι αποτυχίες είναι σαν μεγάλα βράχια, μπορείς να τις αφήσεις να σε πλακώσουν ή να ανέβεις πάνω σε αυτές για να δεις τον κόσμο από πιο ψηλά! Όπως έλεγε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, επιτυχία είναι να πηγαίνεις από τη μια αποτυχία στην άλλη χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου. Σου θυμίζω ότι έτσι ακριβώς μαθαίνουν τα παιδιά να περπατούν!

Αν είχα 1€ για κάθε αποτυχία μου θα ήμουν εκατομμυριούχος αλλά δεν είμαι αποτυχημένος. Ο λόγος είναι πολύ απλός, εγώ ορίζω τι σημαίνει επιτυχία για μένα και δεν χρειάζεται να συμφωνήσει κανένας μαζί μου.

Αν θέλεις να πας τη ζωή σου στο επόμενο επίπεδο, θέλεις να κάνεις τώρα αυτές τις δύο ασκήσεις:
1) να ορίσεις τι σημαίνει επιτυχία για σένα! Όχι για την οικογένεια, το γείτονα ή την κοινωνία, σκέψου τι σημαίνει επιτυχία για σένα.
2) να γράψεις 10 λόγους για τους οποίους πιστεύεις ότι είσαι πετυχημένος.

#37 “είμαι περίεργος”

Η αγαπημένη μας σκέψη όταν πέφτουμε στα δύσκολα. Ανατρέχουμε στο παρελθόν και φτιάχνουμε σενάρια:
– Αν πρόσεχα περισσότερο δεν θα είχα σπάσει το βάζο
– Αν είχα ξεκινήσει νωρίτερα δεν θα έχανα το αεροπλάνο

Το μυαλό σου είναι ικανό να ταξιδεύει για ώρες, για μέρες, για χρόνια στο παρελθόν αν δεν το ελέγξεις. Αλλά όσο πηγαίνεις πίσω μάντεψε τι συμβαίνει… δεν πηγαίνεις μπροστά.

Σε πολλά άρθρα έχω διαβάσει ότι ένα κοινό χαρακτηριστικό των πιο πετυχημένων ανθρώπων είναι ότι είναι “χοντρόπετσοι”. Εγώ απλά λέω ότι έχουν εξαιρετικά ανεπτυγμένη την ικανότητα να εστιάζουν μόνο σε ότι επιθυμούν. Η επιτυχία περνά από την ικανότητα να εστιάζεις στον τελικό προορισμό ανεξάρτητα από ότι συμβαίνει γύρω σου. Ο 3ος Νόμος του inspresso δεν λέει “ότι κι αν συμβεί κάτσε και σκέψου τι θα γινόταν αν δεν συνέβαινε” αλλά “ότι κι αν συμβεί, κρατώ τα μάτια μου στο στόχο”.

Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν αλλά μπορείς να το αποδεχτείς και να αλλάξεις πως νιώθεις γι’ αυτό. Όσο καλύτερα νιώθεις τόσο μεγαλύτερη δύναμη θα έχεις και τόσο πιο εύκολα θα φτιάχνεις το καλύτερο δυνατό μέλλον από το σημείο που βρίσκεσαι.

#38 “δε νιώθω καλά”

Αν πεις σε κάποιον “δε νιώθω καλά” περιμένεις να ακούσεις “τέλεια!”; Κι όμως, αυτό που δεν καταλαβαίνουν (ή ξεχνούν) οι περισσότεροι, είναι ότι τα συναισθήματα είναι ο οδηγός μας στη ζωή. Να νιώθεις ευγνωμοσύνη που μπορείς να νιώσεις άσχημα. Το ξέρω ότι ακούγεται παράλογο αλλά ας δούμε ένα παράδειγμα.

Αν πλησιάσεις το δάχτυλο σου στο αναμμένο μάτι της κουζίνας, θέλεις να νιώσεις πόνο ή όχι; Αν δεν ένιωθες πόνο, δεν θα τραβούσες το χέρι σου και θα καιγόσουν.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με την υγεία, τις σχέσεις, ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Τα συναισθήματα μας δείχνουν το δρόμο. Νιώθεις καλά; Πηγαίνεις καλά.

Όταν αγνοείς τα συναισθήματα σου είναι σαν να αγνοείς τις συμβουλές του GPS σε μια άγνωστη περιοχή γιατί στη ζωή κάθε μέρα είναι “άγνωστη περιοχή”. Όσο περισσότερο επιτρέπεις στη διαίσθηση σου να σου δείχνει το δρόμο τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα φτάνεις εκεί που θέλεις!

#39 “πίσω στην αφετηρία”

Θυμάσαι το “φιδάκι”; Σε αυτό το παιχνίδι, ένα από τα φίδια σε γυρνούσε πίσω στο κουτάκι “1”. Υπάρχουν πολλές στιγμές στη ζωή που νιώθεις ότι γύρισες πίσω στην αφετηρία. Για παράδειγμα, ξεκινάς μια νέα επιχείρηση, ζορίζεσαι, αναπτύσσεσαι, γιγαντώνεσαι, χρεοκοπείς.

Γύρισες όμως πίσω στην αφετηρία;
– Μπορεί να χωρίσεις αλλά δεν μπορείς να χάσεις τις εμπειρίες και τη γνώση για να δημιουργήσεις πιο ποιοτικές σχέσεις
– Μπορεί να απολυθείς αλλά δεν μπορείς να χάσεις τις ικανότητες σου
– Μπορεί να χάσεις το μετάλλιο στους αγώνες αλλά δεν μπορείς να χάσεις τις χιλιάδες ώρες γυμναστικής

Όσο ζεις μαθαίνεις.
Όσο μαθαίνεις, ανεβαίνεις επίπεδο συνειδητότητας.
Ότι κι αν συμβαίνει στη ζωή σου, ότι και να χάσεις, δεν μπορείς να χάσεις το επίπεδο συνειδητότητας.
Αυτός είναι ο πραγματικός πλούτος της ζωής και είναι 100% δικός σου, δεν θα τον χάσεις ποτέ!

#40 “βολεύτηκα / τώρα ηρέμησα”

Δεν δυσκολεύτηκα να αποφασίσω ότι αυτή θα είναι η τελευταία σκέψη της νηστείας μας. Ο λόγος είναι απλός, όλοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους το “βόλεμα”. Με άλλα λόγια “θα κάνω αυτό… θα κουραστώ με εκείνο… και μετά θα ηρεμήσω”.

Θα στο πω όσο πιο ωμά γίνεται, δεν υπάρχει μαξιλαράκι ασφαλείας για τίποτα στη ζωή:
– όσο καλή διατροφή και γυμναστική να έκανες πριν 20 χρόνια δεν μπορείς να τα κόψεις και να συνεχίσεις να νιώθεις υγιής
– όσα και να έχεις μάθει, όταν σταματήσεις να μαθαίνεις θα χάσεις την επαφή με την πρόοδο
– δεν μπορείς να πεις σε μια σχέση “δεν έχω προσφέρει τίποτα εδώ και 2 χρόνια, αλλά θυμάσαι την έκπληξη που σου έκανα 15 χρόνια πριν;”
– όσα χρήματα κι αν μαζέψεις δεν αποτελούν εγγύηση ότι θα έχεις οικονομική ελευθερία σε 10 χρόνια

Η ζωή ρέει και μαζί της ρέουν τα γεγονότα, τα συναισθήματα και οι νέες επιθυμίες που γεννιούνται όσο ανεβαίνουμε επίπεδα συνειδητότητας.

Δεν υπάρχουν μόνο 40 σκέψεις που δεν σε εξυπηρετούν, ούτε καν 400 γιατί όπου κι αν βρισκόμαστε στη ζωή έχουμε, και θα έχουμε πάντα, την επιλογή να διαλέξουμε την επόμενη.

Εύχομαι ο χρόνος και η προσοχή που επένδυσες στο inspresso DIET να άξιζε και να έχεις ενισχύσει την ικανότητα σου να επιλέγεις τις σκέψεις και τις πράξεις που θα σε φέρουν πιο κοντά στο όραμα σου!

Ξεκίνα κάθε μέρα με έμπνευση & αυτοπεποίθηση!